Un Çeşitleri
Buğday, değirmene vardığında kaba safsızlıkları gidermek için bir temizleme işleminden geçer ve kalitesine göre depolanır.Buğday daha sonra, kaba ve ince malzemeleri uzaklaştıran ve taneleri boyut, şekil ve ağırlığa göre ayıran eleme yoluyla daha da temizlenir. Saf kepekli buğday, şartlandırma kutularına taşınır.Kondisyonlama, tahıl boyunca homojen bir nem içeriği oluşturmak için öğütmeden önce gerçekleşir. Bu, öğütme sırasında kepeğin parçalanmasını önlemeye yardımcı olur ve endospermden ayrılmayı iyileştirir.Şartlandırmadan sonra, istenen kalitede un üretebilen bir harman oluşturmak için farklı buğday partileri karıştırılır (öğütülür).Öğütme, kepek ve tohumun endospermden ayrılması ve endospermin tek tip parçacık boyutuna (un) indirgenmesidir. Frezeleme, bir dizi kırma, öğütme ve ayırma işlemleri ile gerçekleştirilir.Buğdayın kalitesi, üretilecek unun türünü/türlerini belirler. Bir değirmende üretilen farklı un türleri, daha fazla varyasyon oluşturmak için birleştirilebilir. Kepekli un, kepek, tohum ve endosperm dahil olmak üzere çekirdeğin tüm kısımlarını içerir. Kahverengi un ayrıca tüm parçaları içerir, ancak bazı mikrop ve kepek çıkarılmıştır. Beyaz un, çekirdeğin sadece endosperm kısmından oluşur.
Un Çeşitleri şunlardır:
Beyaz Un:Buğday çekirdeğinin ince öğütülmüş endosperminden oluşur.
Çok Amaçlı Un:Sert buğdaylardan öğütülmüş beyaz un veya sert ve yumuşak buğdayların karışımından oluşur. Genellikle zenginleştirilmiştir ve ağartılmış veya ağartılmamış olabilir.
Kepekli Un:Öğütülmüş tam buğday tanelerinden oluşur, ancak öğütme sırasında ayrılan beyaz un, tohum ve kepeğin birleştirilmesiyle oluşturulabilir. Beyaz unlardan daha yüksek çözünmez lif seviyeleri içerir.
Ekmek Unu:Sert buğday karışımından öğütülmüş beyaz undan oluşur ve diğer un türlerinden daha fazla glüten mukavemetine sahiptir. Bazen askorbik asit ile şartlandırılır.
Kek Unu:Yumuşak buğday karışımından elde edilen beyaz undan oluşur. Diğer un türlerine göre daha düşük protein ve daha yüksek nişasta içeriğine sahiptir.
Kendiliğinden Yükselen Un:Tuz ve mayalama maddeleri eklenmiş çok amaçlı un içerir. Fosfat unu olarak da adlandırılır.
Pasta Unu:Yumuşak buğday karışımından elde edilen beyaz undan oluşur ve çok amaçlı ve kek unları arasında özelliklere sahiptir.
Gluten Unu:Öğütülmüş bahar buğdayından oluşur. Diğer un türlerine göre daha yüksek protein ve daha düşük nişasta içeriğine sahiptir.
İrmik Unu:Durum buğdayının kaba öğütülmüş endosperminden oluşur ve genellikle zenginleştirilmiştir.
Durum Unu:İnce öğütülmüş irmik unundan oluşur.